Gnocchi bakken: met spinazie, tomaat, knoflook & een romige saus! Hmmmm
Gnocchi bakken? Kan dat ook? Ja zeker! Ik vind dit de allerlekkerste manier om gnocchi te eten! Ik vertel je hier waarom en ik heb gelijk mijn favoriete gerecht met gebakken gnocchi voor je opgeschreven.
Vaak wordt de Italiaanse gnocchi namelijk gekookt, maar deze (melige) pastasoort is dan vrij smaakloos en wordt snel saai. Maar, gelukkig kun je je gnocchi dus ook gewoon bakken en dat geeft een heel andere structuur en smaak aan deze pastasoort!
Door je gnocchi te bakken met verse spinazie, tomaat, knoflook en een heerlijke romige saus heb je binnen no time een heerlijk gerecht op tafel staan die een lekkere ‘bite’ heeft.
Het gerecht is ook nog eens vegetarisch en bevat lekker veel groente! Echt het proberen waard dus.
- Gnocchi bakken ipv koken
- Erg snel klaar te maken
- Minder vette saus
- Vegatarisch gerecht
Wat is gnocchi?
Ken jij Gnocchi al? Gnocchi is een van origine Italiaanse pastasoort die gemaakt wordt van aardappel, meel en eventueel ei. Officieel komt gnocchi van het Italiaanse woord gnocco, wat ‘klont’ betekent. Niet zo gek als je naar de vorm van de bolletjes kijkt.
Gnocchi pasta bestaat namelijk uit langwerpige bolletjes die zijn gevormd uit het deeg van de aardappel(puree) en tarwemeel. In het Engels wordt gnocchi Dumpling genoemd en de Nederlands variant van gnocchi is Knoedel.
Het Italiaanse gerecht wordt vaak gegeten met tomatensaus en kaas als een typisch pasta gerecht. Maar er zijn eigenlijk zoveel verschillende recepten te bedenken met gnocchi en je kan dus ook eindeloos variëren met deze lekkere pastasoort!
Gnocchi bakken? Zeker proberen!
In vele restaurants en recepten kom je de gnocchi gekookt tegen. En dat is best lekker maar persoonlijk vind ik de gnocchi dan vrij melig smaken, hierdoor zijn de gerechten dan ook nogal machtig. Je mist de goede bite en de pasta is een beetje saai, waardoor je echt een verschil merkt met het bakken van gnocchi in een koekenpan.
Want wist je dat je gnocchi ook heel makkelijk kan bakken? Door de gnocchi te bakken worden de pasta stukjes lekker bruin en krijgen ze een krokant randje. Hierdoor heb je dus de lekkere ‘bite’ en voelt de gnocchi ook minder melig aan wanneer je het eet.
Simpel: Doe een kleine beetje olie (dit is wel nodig want de gnocchi gaat anders plakken) in een grote koekenpan of wokpan, bijvoorbeeld deze. Gebruik middelhoog vuur en bak de gnocchi bruin in een paar minuten. Gnocchi bakken kan in 5-10 minuten, dit ligt eraan hoe bruin je het korstje wilt hebben. Tip, hoe krokanter het korstje, hoe beter!
Is gnocchi gezond? 🥦
Er wordt vaak gesproken over koolhydraatarme diëten, dat pasta’s dik zouden maken of dat pasta’s slecht voor je zijn – dat ligt dit er maar net aan hoeveel je beweegt (hier meer beweeg tips!) en aan hoeveel je eet. Want als jij meer verbrandt dan je binnenkrijgt dan zal dit helemaal niet opgaan.
Koolhydraten zijn daarnaast ook nog eens erg voedend en ze geven het lichaam energie die we nodig hebben (lees hier meer over je immuunsysteem). Wel heeft een volkoren variant van producten de voorkeur omdat hier meer vezels en voedingsstoffen inzitten.
Pasta is een bron van koolhydraten en gnocchi is een vorm van pasta. Gnocchi bevat echter een stuk minder (minder dan de helft!) koolhydraten en bevat ook minder calorieën dan pasta. Dit komt omdat de basis van gnocchi aardappel is.
Daarentegen bevat gnocchi wel een stuk minder eiwitten en minder voedingsvezels dan pasta of andere producten. Het is dus geen slechte keus, mits je ook genoeg groenten en vitaminen toevoegt.
Balans
Wat ik daarnaast doe om de balans te houden is dat ik vaak kies voor de gezondere (minder vette) sausjes, eten combineer met lekker veel groente en daarnaast gevarieerd eet.
Dus ook pasta eet ik niet elke dag maar ik wissel dit af, het liefst met volkoren varianten. Als je over het algemeen op je voeding let kan je ook prima gnocchi en andere pasta’s in je wekelijkse recepten opnemen.
De Albert Heijn gnocchi van het huismerk heeft net iets betere voedingswaarden dan die van bijvoorbeeld het merk Grand’Italia. Deze bevat ook iets minder calorieën en heb ik gebruikt in dit recept.
Dit recept van gebakken gnocchi met spinazie is daarnaast ook niet zo vet, omdat de zuivelspread light al een betere keus is dan een naturel zuivelspread (maar liefst 44% minder vet). En dit scheelt al helemaaal een hoop vergeleken met Boursin kruidenroomkaas. En de smaak is gewoon nog top. Win Win dus!
TIP: Is je inspiratie voor lekker & gezond eten even weg?
Vind je het lastig om elke week te bedenken wat je nu weer gaat eten? Soms is je inspiratie ook gewoon even weg. Je kent het wel: je eet graag gezond en wilt juist wat gezonder gaan leven, maar door tijd gebrek – of inspiratie gebrek – is het lastig om elke dag een gevarieerd en gezond menu te bedenken én op tafel te zetten.
Lees meer in deze review over Fitchef weekmenu’s (klik) of neem een kijkje bij de recepten voor de gezonde & lekkere weekmenu’s!
Tip: Wil je toch vlees toevoegen? Dit gerecht is ook makkelijk met kip te maken!
Gnocchi bakken met spinazie - recept
- 1 pak Gnocchi (500g)
- 1 bakje cherrytomaatjes (250g)
- 2/3e bakje Zuivelspread-light bieslook (200g)
- 300g verse spinazie
- 1 uitje
- 1 tl Sambal Oelek
- 2 teentjes knoflook
- Pijnboompitjes
- Peper, zout, olijfolie
- Eventueel als topping: Parmezaanse kaas
- Snijd de ui en knoflook alvast in stukjes. Was de cherrytomaatjes en snijd ze door de helft.
- Doe de olijfolie in de pan. Bak de gnocchi op middelhoog vuur voor 5-10 minuten in een grote koekenpan of een wokpan. Wanneer de gnocchi een bruine kleur krijgen is het goed, hoe langer je ze bakt hoe krokanter de gnocchi worden (=lekker!).
- Bak hierna ook de ui en de knoflook mee in de pan met de gnocchi. Voeg na 2 minuten ook de spinazie hand voor hand toe en laat dit allemaal slinken tot het klein is geworden.
- Ondertussen kan je de pijnboompitjes in een andere pan bruin bakken zodat ze een lekkere smaak krijgen. Dit kan je aan het einde als topping voor het gerecht gebruiken.
- Voeg vervolgens de tomaatjes, de zuivelspread en de sambal toe en laat dit 2 minuten meebakken. Voeg naar eigen smaak ook wat peper en zout toe.
- Serveer het gnocchi mengsel op de borden en bestrooi het gerecht met de toppings, de gebakken pijnboompitjes en eventueel de Parmezaanse kaas.
Tip: Toevallig had ik verse bieslook in huis en dit heb ik door de zuivelspread-light gemengd. Dit zorgde voor een extra goede smaak combinatie en sensatie!
Eetsmakelijk!
MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK