Lekker: gember citroen siroop. Voor een frisse en gezonde drank!
Wanneer je deze gezonde vrucht – citroen – combineert met het gezonde van gember, kan je hier een heerlijke frisse drank uit maken. Met dit recept maak je namelijk een heerlijke siroop van citroen en gember.
Aan de hand van jouw voorkeur kan je een beetje spelen met de gember en citroen verhoudingen: houd je meer van gember dan gebruik je meer gember. Toch liever wat bitterder en veel citroen? Laat dan de citroen overheersen.
Dit recept is gelijk weer een goede tip voor jou om fit te blijven. Gember en citroen hebben namelijk veel bewezen gezondheidsvoordelen. Welke? Fitinspiratie checkte welke gezondheidsvoordelen van gember en citroen (schil) nu wel en niet kloppen. Het resultaat lees je hieronder.
Verder is deze gember citroen siroop heerlijk te combineren met bruisend water. Ook al dorstig geworden? Lees snel het gember citroen siroop recept!
- Bevat veel vitamine C
- Bevorderend voor imuunsysteem
- Frisse afwisseling voor water
Gezondheidsvoordelen gember
Is gember echt zo gezond en wat zijn de gezondheidsvoordelen gember? Ja, er is wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat gember gezond is en gember valt dan ook binnen de schijf van 5 van het voedingscentrum. Gember bevat onder andere de vitamines B1, B2 en B6, vitamine C en bevat de component gingerol. Door deze stof heeft gember onder andere een ontstekingsremmende werking (bron).
Daarnaast blijkt uit onderzoek dat gember ook nog eens helpt bij het afvallen, omdat gember je spijsvertering stimuleert en je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Ook werkt gember cholesterol verlagend (bron).
Meerdere bronnen claimen dat gember ook zou helpen om kanker te voorkomen, maar hier is nog te weinig bewijs voor. Verder wordt gember wel al sinds lange tijd gebruikt als middel om misselijkheid en overgeven tegen te gaan (bron) en is er dus veel onderzoek dat de positieve (gezondheids)effecten van gember laat zien. Gember zal je gezondheid dus een boost geven en dat helpt je ook gelijk om beter in je vel te zitten.
Citroen gezond of ongezond?
Waarom zijn citroenen ook alweer zo gezond? En is daar wetenschappelijk onderzoek naar gedaan? Het antwoord hierop is ja, onderzoek naar citroenen laten een positief effect zien voor onze gezondheid. Er zitten gezonde stoffen in citroenen, zoals kalium, vitamine B1, B12 en verschillende mineralen die bevorderend zijn voor ons immuunsysteem.
Citroenen bevatten daarnaast een flinke dosis vitamine C. En die vitamine C zijn trouwens ook weer erg goed voor een mooie huid. De citroen schil – die je in dit recept ook gebruikt – bevat ook veel vitamine D en flavonoïden. Flavo-wat? Het is een vrij ingewikkeld verhaal, bij interesse kan je hier meer over lezen in het volgende wetenschappelijk artikel.
Verder onderzoek moet meer duidelijkheid geven over de gezondheidsvoordelen van citroen. Soms wordt er bijvoorbeeld beweerd dat citroen zou helpen om af te vallen, maar dit volgens Alissa Rumsey, diëtist van de Academy of Nutrition and Dietetics dan weer niet bewezen. Jammer, maar een glas citroensap is altijd nog een stuk gezonder dan een andere suikerrijke frisdrank!
Ik vind het interessant om te weten wat wel en niet goed is voor je lichaam, wil je weten waarom? Lees dan mijn persoonlijke verhaal over vallen en opstaan en over fit zijn.
Recept: wat heb je nodig voor een fles gember citroen siroop?
8 biologische citroenen
je gaat de citroenschil gebruiken, gebruik daarom biologische citroenen zodat je citroenen geen pesticiden bevatten. Pesticiden zijn de chemische bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden voor gewassen.
400 gram gember
200 gram honing
600 ml water
Keukengerei:
Een dunschiller
Een schone (sap)fles
Een zeef
Sinaasappel/Citrus pers
Gember citroen siroop maken
- Was de gember en citroenen met water voordat je begint met schillen. Schil de citroenen met een dunschiller en leg de schillen in een kookpan. Bewaar de geschilde citroenen voor straks om ze uit te persen.
- Snijd dan ook de gember in dunne plakjes – zoals op de foto – en doe dit ook in de kookpan bij de citroenschillen.
- Doe 600 ml water in de kookpan bij de gember en citroen schillen en laat dit koken. Wanneer het eenmaal kookt kan je dit voor 20 minuten langzaam laten koken.
- De citroenen kun je nu gebruiken voor het sap, snijd ze door het midden en gebruik een (sinaasappel)sap perser om de citroenen uit te persen.
- Laat de pan na het koken helemaal afkoelen (dit duurt even). Wanneer de gember en citroen helemaal afgekoeld is zeef je de inhoud van de pan en houd je alleen het sap over. De gember en citroenschillen kun je weggooien.
- Mix de citroensap en honing door het uitgezeefde mengsel, even goed roeren en klaar is je siroop! Giet de siroop vervolgens in een schone sap fles met inhoud 1 liter, of gebruik meerdere kleine sap flessen.
De fles kan je in de koelkast zetten en met bruisend water mixen om een koude en sparkling limonade klaar te maken!
*Let bij het kopen van de glazen fles erop dat de opening bovenaan groot genoeg is om het sap er makkelijk in te kunnen gieten.
MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK