Stappen zetten - hoeveel stappen per dag en waarom (niet)?

Stappen zetten, je stappen per dag bijhouden en het dan ook nog delen. Want hoeveel stappen hebben je vrienden en collega’s vandaag eigenlijk gezet? 

Met de huidige technologieën is het steeds makkelijker en toegankelijker geworden om je stappen per dag bij te houden. 

Motiverend zou je denken, maar legt het bijhouden en delen van je dagelijkse stappen niet een extra druk op? En hoeveel stappen zet je dan elke dag? 

Alles over stappen zetten en over hoeveel stappen je per dag zou moeten zetten lees je hier!

Hoeveel stappen moet je per dag zetten (en van wie)?

Stappen zetten en stappen tellen wordt steeds populairder. Ook hoor je steeds meer over hoeveel je zou moeten bewegen en dat je genoeg stappen op een dag moet zetten. Interessanter is denk ik waaróm je meer zou willen bewegen. 

Juist in deze tijd waar we steeds meer zitten, is het maken van genoeg stappen per dag erg belangrijk. We bewegen te weinig en veel stappen zetten heeft juist zoveel voordelen. Het is eigenlijk een gratis wondermiddel. 

Wandelen is namelijk een van de veiligste en meest geschikte manier voor grote groepen mensen om te bewegen (TNO, 2005). Lichamelijke activiteit heeft veel positieve bijwerkingen zoals beter in je vel zitten, beter kunnen slapen en het verminderen van stress. 

Het maken van genoeg stappen is dus een handige en motiverende manier om actief te blijven. Hoeveel stappen je precies per dag neemt is dan eigenlijk bijzaak. Het gaat namelijk veel meer om de regelmatige beweging! Maar er is wel een handige leidraad:

In het algemeen wordt namelijk de hoeveelheid van 10.000 stappen per dag aangehouden voor een gemiddelde actieve dag. Deze ‘10.000 stappen norm’ is al tientallen jaren opgenomen in onze samenleving. Deze norm komt oorspronkelijk uit Japan van de onderzoeker Yoshiro Hatano die een stappenteller op de markt bracht met dit doel. Wandelen was toen erg populair aan het worden in Japan.

Yoshiro heeft dit aantal stappen per dag berekend met het gemiddelde van 6.000 stappen per dag die men al nam, plus een half uur aan matig intensieve activiteit. Dit zijn 4.000 extra stappen = 10.000 stappen in totaal. Het nemen van 10.000 stappen per dag komt overeen met een energieverbruik van ca. 400 kcal per dag (TNO, 2005).

Waarom 10.000 stappen per dag?

Moet je nu echt 10.000 stappen per dag maken om aan de norm ‘actief’ of ‘gezond’ te voldoen? Nee dat vind ik niet. 10.000 stappen per dag zie ik meer als een richtlijn die je gaat motiveren en gaat helpen om in ieder geval genoeg te bewegen. 

Het is een hele gezonde richtlijn. Maar of het nu echt 10.000 stappen is, of meer of minder dat maakt niet uit zolang stappen zetten jou helpt meer te bewegen. Doordat je bijvoorbeeld 10.000 stappen per dag als doel neemt, zul je al bezig zijn meer te bewegen dan je eerder deed. Een stappenteller kan je hierbij helpen. Bewezen is in ieder geval dat hoe meer bewegen = hoe beter.

De échte reden waarom je 10.000 stappen per dag zou willen zetten is omdat je wilt werken aan je eigen lichamelijke gesteldheid. Omdat je je lichaam sterk wilt houden, omdat je de vrijheid wilt om gewoon een trap te kunnen belopen (zonder dat je je totaal uitgeput voelt) en je gaat je gewoon zelfverzekerder voelen. Daarnaast werkt het motiverend om doelen te behalen!

Gezond aantal stappen per dag

Je kent de quote misschien wel, zitten is het nieuwe roken. Tegenwoordig zitten we meer dan ooit. 
Dit verhoogt het risico op onder andere hart- en vaatziekten. Ik moet zelf dan altijd denken aan het boek Ikigai, waarin wordt geschreven over de oudste mensen ter wereld en hun levenswijze. Wat blijkt?

Deze 100+ ers (en dat zijn er een hoop) doen vaak helemaal niet aan intensief sporten. Maar wat ze wél doen is dat ze per dag genoeg bewegen. Deze beweging is matig intensief en geeft het lichaam een leven lang een sterke basis. Ze leven veel buiten, zetten dagelijks stappen(!) en werken bijvoorbeeld veel in de moestuin.

Mijn punt is dat er steeds vaker wetenschappelijke onderbouwing verschijnt dat inactiviteit erg schadelijk is voor het lichaam. Wandelen en stappen nemen, en dus actief zijn, is hier de perfecte oplossing voor! 10.000 stappen per dag zie ik daarom als een gezonde richtlijn die mij helpt om me zo fit mogelijk te voelen.

Motiverend of stressvol?

Fitbits, AppleWatch apps, Garmin apps, Strava, Ommetje, Runkeeper noem het maar op. De mogelijkheden vliegen je om de oren. De trend van het bijhouden, delen en zelfs punten en geld kunnen verdienen met je stappen is iets van de laatste jaren. En ik betwijfel of dat iets goeds is. Blijft het wel echt leuk?

Het kan namelijk ook een enorme druk zijn die je wordt opgelegd om continu alles ‘aan’ te hebben staan. Uiteindelijk is beweging iets wat je doet voor jezelf en (de schijn) dat alles en iedereen maar goed bezig is kan ook juist tegen je werken. Het lijkt net alsof iedereen een stuk actiever is, terwijl jij misschien net even een slechte week hebt. En dit is ook menselijk!

Daarnaast moet je er ook niet in door willen slaan en staan we steeds meer onder druk van de sociale media en het ideaalbeeld van de ‘slanke mens’. Kies je apps, activiteiten en online wedstrijden dus wijs uit voor jezelf zodat het ook echt motiverend blijft.

Hoeveel km is 10.000 stappen?

10.000 stappen staat gelijk aan 1.5 uur wandelen of een klein uurtje hardlopen. Natuurlijk afhankelijk van je snelheid. Dit staat gelijk aan 7.5 tot 8 km. Wat mij altijd helpt om de 10.000 stappen per dag te halen is om de hoeveelheid stappen te verdelen over de dag. Dan is beter te overzien en makkelijker te behalen.

Ik ga vaak s morgens voordat ik mijn dag begin een aantal stappen zetten (zeg 15 minuten). Smiddags maak ik dan een wat langere wandeling en eventueel loop ik na het werk nog een rondje. Dan haal je 10.000 stappen en ben je ook gedurende de dag actief!

Naar mijn mening helpt het zetten van 10.000 stappen per dag om je dagelijks in beweging te houden. Je staat vaker even op van je (werk)plek, loopt net wat vaker in plaats van de auto te pakken en je voelt je fitter. Veel succes! 

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK