8 handige tips voor meer sport motivatie!

Je bent je sport motivatie kwijt en wilt je weer fit voelen, herkenbaar? Maar waar begin je? We zijn met z’n alle wel steeds wat gezonder gaan leven, maar toch maakt iedereen dit wel eens mee: je sportmotivatie is ver te zoeken en het wil nog niet lukken.

Daarom heb ik in deze blog 8 nieuwe motivatie tips voor je samengesteld. Misschien zijn dit ook punten waar je niet direct aan hebt gedacht, maar waar je wel nog winst kan pakken. Genoeg hoop dus! Er zijn verschillende manieren om de verandering naar een fitte(re) levensstijl door te voeren of zelfs om af te vallen.

Wist je bijvoorbeeld dat er ook genoeg manieren zijn om aan een hoop beweging te komen zonder een traditionele sport training te doen? Benieuwd geworden? Lees hieronder de 8 tips om meer sport motivatie te krijgen!

1. Als-dan-plan gebruiken

Ken dat gevoel dat je een slechte goede gewoonte eigenlijk wilt veranderen? Maar dat het in de praktijk vaak lastig is om vol te houden? Je krijgt die sport motivatie maar niet te pakken en meer beweging komt er nog niet van. Je komt niet in het ritme. Een manier om je (sport) gewoontes in de toekomst beter vast te houden is door te werken met een ALS-DAN plan.

Ik vertelde er al even over in de blog ‘wat als je niet goed in je vel zit’ dat dit psychologische trucje je kan helpen nieuwe gewoontes sneller en effectiever toe te passen. Soms staat ons eigen gedrag onszelf namelijk in de weg – en je bent trouwens echt niet de enige. 

Door deze methode te gebruiken – die wetenschappelijk is onderzocht – kan je daadwerkelijk gedragsveranderingen doorvoeren en zal het eerder een gewoonte worden. Daardoor zal je ook eindelijk meer motivatie vinden om te gaan sporten, omdat het veel meer vanzelf gaat!

Oké, dus hoe doe je dit dan hoor ik je denken? Dit werkt als volgt: formuleer je plan niet als iets dat je moet láten maar formuleer het plan als iets wat je nog gaat doén en hang er een concrete actie aan wanneer je dit gaat doen, de ‘dan’. 

Bijvoorbeeld: “als ik mijn lunch op heb pak ik mijn schoenen en ga ik een uurtje wandelen.” Door een positieve draai aan je acties te geven zal je zien dat dit helpt je voornemens vast te houden. 

Focus dus niet op het ‘ik mag geen toetje meer nemen na het eten’, maar zeg wat je wél gaat doen na het eten en focus je op deze gewoonte. Daarnaast: oefening baart kunst dus probeer het plan en de handelingen elke dag toe te passen. Het zal dan steeds makkelijker gaan en een gewoonte worden. 

Een ander voorbeeld is: als ik mijn avondeten op heb drink ik een glas water op en ruim ik af – een glas water vult ook weer, en door gelijk af te ruimen leer je jezelf de nieuwe gewoonte aan om niet standaard aan een toetje te denken (al kunnen toetjes trouwens ook erg gezond zijn, zoals dit heerlijke fruit ijs). Probeer het eens!

2. Je eigen spotify afspeellijst maken

Muziek kan onwijs goed stimuleren tijdens het sporten en je meer energie geven om door te gaan. Via Spotify kan je heel gemakkelijk een eigen muzieklijst samenstellen met jouw eigen favoriete nummers. Leuk om te doen en misschien raak je tijdens het maken van je sport afspeellijst wel al gemotiveerd. Kies dan uiteraard wel voor muziek dat jou ook echt opzweept en waar jij energie van krijgt. Je kan het helemaal zelf bepalen en samenstellen. Zorg er trouwens ook wel even voor dat je de sport kies die bij je past, dat scheelt de helft.

Onderzoek wijst uit dat wanneer men naar opzwepende muziek luistert, dit onder andere zorgt voor een hoger level van dopamine, het geluksstofje waar je je beter van gaat voelen! Heb je dus echt geen zin? Begin eens met wandelen – in je sportoutfit – terwijl je luistert naar je favoriete muzieklijst. Je bent dan al in beweging en de muziek zal je helpen je te stimuleren, daarnaast ben je ook nog een stuk meer afgeleid door naar muziek te luisteren en niet teveel op je training te focussen. Wedden dat je toch hardlopend verder gaat met een knal playlist van muziek?!

3. Energieke mensen om je heen

Wist je dat de mensen die jij in je omgeving hebt ook jouw energie-level beïnvloeden? En dat actieve en gemotiveerde mensen jou dus ook meer zullen motiveren in je doelen? Dit klinkt wellicht logisch, maar misschien heb je daar nog nooit echt bij stilgestaan dat een actieve omgeving jou ook gaat helpen om meer te sporten, slank te blijven en meer motivatie te hebben.

Het is net als stoppen met roken, dat is bijna onmogelijk als je veel rokers om je heen hebt. Zoek daarom juist actieve mensen op en probeer je niet te laten de-motiveren door anderen die je doelen niet ondersteunen. Zo zullen sommige mensen het confronterend vinden als jij een sportieve weg in slaat wanneer ze dit zelf niet gewend zijn, en noemen het daarom bijvoorbeeld ‘saai’ als je wat lekkers overslaat of een keer niet drinkt. 

Nu zal je dit altijd een beetje houden maar door je hier bewust van te zijn kan je zelf de juiste mensen om je heen verzamelen. Je komt dan automatisch in een soort positieve spiraal terecht en je zal elkaar ook veel eerder motiveren!

Jouw werkomgeving hoort hier trouwens ook bij, om meer tips en positiviteit voor een gezondere levensstijl op je werk door te voeren, kan je alvast deze tips lezen (en misschien met collega’s delen): Gezond eten op werk – zo doe je dat! Deel 1 of Gezond eten op werk – zo doe je dat! Deel 2

 

4. Goede sportschoenen en sportkleding

Zelf heb ik een aantal jaar geleden hardloopschoenen gekocht bij een winkel in Amsterdam omdat ze er heel tof uitzagen maar heb ik niet goed opgelet of deze ook echt goed bij mijn loopstijl en voeten pasten. En ik was er ook niet over geadviseerd. Dit had een erg vervelende blessure tot gevolg.

Vaak weten mensen niet dat het echt belangrijk is om goede sportschoenen te hebben die ook echt bij je loop passen maar het is wel onwijs belangrijk voor je lichaam. Ik zou je echt aanraden om daar op te letten. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens erg motiverend wanneer je goede sportkleding hebt en je hebt daarna ook écht geen excuus meer om het sporten nog langer uit te stellen!

Een goede winkel om te kijken voor je hardloop- en sportschoenen is All4running. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat zij kwaliteit leveren. Er werken alleen hardloop-experts en ze zullen jouw loop ook analyseren zodat jij de beste schoenen kan kiezen. Daarnaast kan je schoenen daar ook uitproberen op een stukje loopbaan. De winkels zitten in Alkmaar, Amsterdam, Den Haag en Utrecht of je kan de collectie online bekijken op de website van All4running.

 

Leuke en mooie sportkleding helpt ook om je sport motivatie te verhogen. Een andere tip voor betaalbare en goede spullen is Decathlon, deze sportwinkel heeft altijd veel leuke en betaalbare sportspullen en sportkleding, dus hier kan je altijd wel slagen!

5. Houd je voortgang bij & apps

Het is erg motiverend om je voortgang bij te houden en te zien wat je allemaal bereikt – en eerder bereikt hebt. Maak bijvoorbeeld een ‘voor’ foto en vergelijk dit af en toe met een foto, een aantal weken of maanden later. Voel en zie je al verschil? Dit gevoel dat je al verder bent dan een paar weken/maanden geleden kan je veel positieve energie geven en extra motivatie om door te gaan. Elke dag op de weegschaal staan is hierbij niet het belangrijkste. 

Een andere manier om het bijhouden van je doelen nog leuker te maken is door je doelen op te schrijven. Schrijf van te voren op wat je doel is, waar doe je het nu echt voor? Dit maakt je bewuster en gemotiveerder om je doelen te behalen. Ook kunnen sporthorloges erg motiverend zijn en houd je je voortgang makkelijk bij.

Als je je progressie dan ook nog kan delen, dan wil je vaak net dat stapje extra gaan. Een bekende mobiele app die je bijvoorbeeld kan gebruiken is de Strava app waarin je je activiteiten kan zetten. Je kan ervoor kiezen om dit te delen en ook te zien hoeveel andere elke week wandelen! Mensen kunnen jou dan ook volgen. 

Je kan er ook voor kiezen om het alleen voor jezelf te verzamelen. Er zijn trouwens ook uitdagingen (zoals 5km rennen, wandel challenges etc.) waar je aan mee kan doen zodat je nog meer gemotiveerd ben om ook echt te gaan sporten! Runkeeper is een andere app en ook een goede manier om je trainingen en prestaties bij te houden.

6. Meer praktische tips

Denk je nu, deze tips klinken allemaal erg mooi maar in de praktijk is het zo verdomde lastig? Dat begrijpt Marianne van der Sluis ook. Marianne is fysiotherapeut en psycholoog en heeft het boek Sport Motivatie geschreven, juist voor mensen die nog meer praktische tips kunnen gebruiken om er hun gewoonte van te maken. Zij snapt dat er meer nodig is dan je best doen en helpt jou om dit keer echt gemotiveerder te worden en te gaan doen.


Meer informatie over de meest inspirerende en motiverende boeken (uit eigen ervaring) vind je hier!

7. Out of the box sporten

Ben je echt niet in de mood om een grote workout te gaan doen? Kleine activiteiten kunnen jou al helpen om gemotiveerd te blijven en niet in een dip te komen. Echt er zijn nog een hoop alternatieven. Wat dacht je bijvoorbeeld van touwtje springen vanuit huis, het enige wat je hiervoor nodig hebt is een springtouw in huis en je kan hier altijd op terug vallen. Of wat dacht je van flink opruimen in huis, boenen of aan het werk gaan in de tuin kunnen je ook flink in beweging zetten.

Wees niet te streng voor jezelf en zie kleine sportieve activiteiten (lees hier over de beste sport om af te vallen) ook als goede stappen naar een sportiever leven. Soms zijn activiteiten waar je niet direct aan denkt ook hartstikke goed voor je. Voelt zwemmen minder als een sport, ga dan eens vaker zwemmen. (Buiten) spelen met kinderen kan ook een goede bron voor veel beweging zijn en ook het bed delen met je partner is hartstikke goed voor de verbranding;).

8. Maak gebruik van social media

Dit kan je eigenlijk net een beetje zien als de mensen die je om je heen hebt. Want ook dit beïnvloed je dagelijkse leven meer dan je denkt. Wat voor social media zie jij elke dag voorbij komen? Of als je niet elke dag kijkt, elke week? Zie je veel taarten en koekjes voorbij komen, of heb je ook inspirerende accounts? Er zijn zoveel leuke gratis tips en motiverende accounts te vinden online, zowel op Facebook als op Youtube of Instagram, maak er gebruik van! 

Probeer een goede balans te vinden tussen de dingen die bij je eigen gestelde doelen passen, en de andere dingen. Je zal zien dat je dan veel eerder geïnspireerd raakt! Uiteraard kan je ook veel makkelijke en gratis tips vinden op de motiverende Instagram van Fitispiratie! Klik hier om de Fitinspiratie Instagram te bekijken.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad! Op zoek naar meer sport motivatie? Lees ook eens deze 7 power tips die je motivatie geven om te sporten!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK