We hebben het allemaal wel eens, een periode dat je niet goed in je vel zit. Het kan door iets heel kleins komen, of juist door een hele duidelijke, vervelende gebeurtenis maar soms weet je ook gewoon niet waar het vandaan komt. 

Hoe het ook komt, je hebt een dip en je wilt je weer goed voelen maar hoe doe je dat? En wat als je gewoon nergens zin in hebt? 

Een terecht probleem, soms moet je er dan ook gewoon even aan toe geven. Lees snel deze tips en je zal een hoop manieren vinden om je weer wat beter te voelen!

Dingen die helpen als je niet goed in je vel zit

Wees lief voor jezelf

We weten vaak allemaal wel een vriend of vriendin gerust te stellen, maar tegen onszelf zijn we vaak erg streng. En dat terwijl we in mindere tijden juist onszelf het hardst nodig hebben. 

Wees daarom lief voor jezelf en geef eraan toe dat je je even niet top voelt, ook die momenten horen bij het leven. Vraag jezelf af waar je behoefte aan zou hebben, zoals je dat aan een vriend of vriendin zou vragen. 

Kleine dingen kunnen al het verschil maken, wat tijd voor jezelf en een warm bad bijvoorbeeld (geurdispensers zorgen voor ultieme ontspanning!), een lekkere gezonde maaltijd of iemand bellen om het even van je af te praten kan al opluchten. Wil je afleiding buiten de deur of blijf je liever in huis? Kies dan ook voor jezelf op dat moment en probeer naar dit gevoel te luisteren.

PS. voel jij je vooral niet fit? Lees Je niet fit voelen = vervelend! Slimme tips om je weer fit te voelen 

 

Mindfulness proberen

Meer dan ooit hebben we het tegenwoordig druk met van alles en er is genoeg om over te piekeren. Meditatie kan je helpen om een betere balans te vinden en fijner door het leven te gaan. 

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mediteren niet alleen je stresshormonen verlaagt, het kalmeert ook je brein en is goed voor je humeur. Onderzoek laat zien dat mediteren zelfs gelukkiger maakt.

Niet voor niks passen vele mensen dit dan ook toe in het hedendaagse leven. Een gratis en populaire app waar je goed kan leren mediteren is Headspace. Als je overweegt om mindfulness te proberen, dan is er nu ook een boek die bij deze app hoort en je een goede introductie en tips kan geven.

Doe iets voor een ander

Wist je dat door iemand te helpen of iets voor een ander te doen je emoties positiever worden en je fysieke welzijn zelfs verbeterd? Het is namelijk uit onderzoek gebleken dat we een geluk boost en een beter humeur krijgen wanneer wij iets voor een ander doen

En dit kunnen al kleine dingen zijn, schrijf bijvoorbeeld een kaartje voor een vriend, vriendin of aan een familielid, help iemand in de winkel of houd een deur voor iemand open en je zal merken dat dit je een goed gevoelt geeft.

 

Schrijf het van je af

Door op te schrijven waar je mee zit, krijg je meer inzicht in wat je dwars zit en kan je het beter op een rijtje zetten. Je kan het letterlijk van je af schrijven en het geeft je ook meer ruimte om er over na te denken wat hier de oplossingen voor kunnen zijn. Je kan het prima als een dagboek gebruiken wanneer jij je nare gevoel niet weg krijgt.

Naast je problemen opschrijven, is het ook een heel goed idee om op te schrijven waar je op dat moment (wel) dankbaar voor bent. Welke fijne dingen heb jij op dit moment? Door je dankbaarheid te uiten zal dit je juist positieve gevoelens geven. Misschien zie je hierdoor ook gelijk wat er nog mist of wat je dwars zit – en kan je het veranderen. 

Lees en informeer jezelf

Als je niet goed in je vel zit kan het soms helpen om erover te lezen, omdat het helpt om dingen te herkennen en je gevoel beter te begrijpen. Zo zijn er veel boeken over hoe je met gedachtes om kan gaan of over de zoektocht naar geluk. 

Zoals Ikigai, een boek over de Japanse levensstijl van inwoners van het eiland Okinawa. De schrijver legt uit hoe het komt dat de bewoners daar zo optimistisch zijn en gezond leven. Of een ander voorbeeld is het boek Nice girl dont get the corner office, een boek dat gaat over het benutten van al je talenten en jezelf minder in de weg zitten. 

Door erover te lezen kom je misschien weer op nieuwe tips die jij wilt toepassen om je leven nog leuker te maken. Lezen is daarnaast ook erg goed voor je mentale gezondheid. Een verzameling van andere must-reads boeken vind je hier!

Lachen helpt, lees waarom!

Het klinkt een beetje tegenstrijdig en misschien heb je hier helemaal geen zin in, maar toch: wist je dat het uit onderzoek blijkt dat lachen depressie, bezorgdheid, stress én slapeloosheid tegengaat en vermindert

Zelfs als je alleen al naar jezelf lacht in de spiegel – of gewoon doet alsof – kan dit effect zijn werk doen. Reden dus om die (fake) smile even op te zetten. Lukt dit je toch niet kan je natuurlijk altijd even een comedy film opzetten en gebruik maken van het positieve effect van lachen.

Genoeg slaap

Heb je genoeg geslapen of kan je wel wat extra slaap gebruiken? Uit onderzoek blijkt dat slaap je minder angstig en gestresst maakt en dat je dingen beter kan relativeren. Kruip lekker op tijd onder de wol dus. Grote kans dat je alles na een goede nachtrust er ook gelijk wat minder erg uit ziet.

Kom in beweging

Sporten is de manier om stofjes aan te maken die ook wel gelukshormonen worden genoemd. Deze stofjes endorfine, serotonine en dopamine, worden aangemaakt tijdens het sporten en zorgen voor een gelukkig gevoel en een opgeruimder hoofd. Sporten en afvallen kan je kwaliteit van leven in het geheel verhogen.

En dat is geen fabel, je gaat je hierdoor echt beter in je vel zitten. Wist je namelijk dat onderzoek laat zien dat mensen die regelmatig sporten, 1,5 dag per maand minder last hebben van psychische klachten dan dat typische bankhangers hebben? Voor wie ooit een depressie heeft gehad, is dat verschil zelfs 4 dagen.

Door deze gelukshormonen ben je ook minder gevoelig voor pijn en zal je een euforisch en gelukkig gevoel ervaren, en je vooral BLIJ(er) voelen. Een goede reden dus om jezelf te motiveren om te sporten.

Bron: S.R. Chekroud e.a., Association between physical exercise and mental health in 1.2 million individuals in the USA between 2011 and 2015. A cross-sectional study, The Lancet Psychiatry, 2018.

Als-dat-plan

Wil je meer goede gewoontes vasthouden? Gebruik het als-dan-plan als psychologische trucje om gedragsverandering beter toe te passen. Wetenschappelijk onderzoek naar gedragsverandering laat namelijk zien dat je dit trucje je brein leert gewoontes beter vast te houden en uit te voeren.

Hoe doe je dit? Formuleer je plan niet als iets dat je moet láten maar formuleer het plan als iets wat je nog gaat doén en hang er een concrete actie aan wanneer je dit gaat doen, de ‘dan’. Bijvoorbeeld: “als ik mijn lunch op heb pak ik mijn schoenen en ga ik een uurtje wandelen.” Door een positieve draai aan geven aan je acties zal je zien dat dit helpt je voornemens vast te houden.

Bron: Steenhuis en W. Overtoom Terugval en verleiding, de kunst om afgevallen te blijven, uitgeverij SWP, 2017.

Verwen jezelf

Lukt het echt niet om jezelf te motiveren om de deur uit te gaan? Probeer dan eens deze 7 motivatie tips. Als het echt niet lukt kan je jezelf altijd nog blij maken met een nieuw sport item. Sportkleding kan je motiveren en door jezelf iets leuks cadeau te doen kan je ook (voor korte duur) blijer worden. De volgende keer moet je dan wel de deur uit en heb je geen excuus meer!

Decathlon heeft bijvoorbeeld veel goede sport spullen voor een goede prijs. En zeg nou eerlijk, we weten heus wel dat spullen kopen het probleem niet oplost, maar even afleiding om uit je eigen gedachte te komen is wel een goed idee.



Praat erover

Als je je rot, angstig of gewoon even depri voelt helpt het om te praten met een vriend of vriendin. Dit kan namelijk onwijs opluchten en misschien kan je zelfs door ook over andere dingen te praten je eigen zorgen wat meer vergeten. 

Zoek uiteraard wel iemand uit waar je je prettig bij voelt en combineer het met een wandeling om gelijk wat beweging te krijgen. Maar ook een heerlijke koffie samen doen met een stuk taart of samen een drankje doen kan een goed medicijn zijn.

Meer tips lezen?! Lees Je niet fit voelen = vervelend! Slimme tips om je weer fit te voelen 

Voel je je langer dan een aantal weken echt down? Dan kan het natuurlijk ook zijn dat je meer hulp wilt hebben of nodig hebt. Twijfel je? Je kan hiervoor naar gripopjedip.nl en heyhetisoke.nl, websites die online testjes hebben om te checken hoe je je voelt en zelfs ook online hulp hebben. Blijf er niet alleen mee rondlopen, het is echt mogelijk om je weer beter te gaan voelen.

Moodboard

Zit je thuis en heb je geen zin om de deur uit te gaan, ga dan eens creatief aan de slag en maak een persoonlijk Moodboard, waar alles kan en alles mag. Een Moodboard is een soort wensbord, je mag hier alles op zetten wat je maar wil, door te dromen en te focussen op leuke dingen zal je merken dat je stemming om kan slaan.

Hoe doe je dit? Pak een groot vel papier en pak er wat tijdschriften en boekjes bij waar je in kan knippen. Knip dan dingen uit de tijdschriften die jij op je Moodboard wil hebben, dat kunnen hobby’s, foto’s ideeën of slechts dromen zijn, alles mag! Alles wat jou een goed gevoel geeft, zoek je nog een partner? Je mag ook mensen die je aantrekkelijk vind op je moodboard zetten. Je kan ook met letters dingen, quotes of een motto opschrijven waar je in gelooft of wil geloven. Een Moodboard kan er bijvoorbeeld zo uit zien:

* dit is een voorbeeld van het Toon Hermans huis Roermond

Droom hierbij groot. Hoe ziet jouw droomhuis en droomleven eruit? Behalve dat je je blijer zal voelen zal je door te focussen op dingen je leuk vindt, zal je ook meer van deze dingen terug zien in het dagelijkse leven, dit is echt waar!

Dit heeft ook wel te maken met de self-fulfilling prophecy. Je filters gaan hier namelijk ook voor open staan als je bewust bezig bent met dingen die jou een positief gevoel geven. Een effectieve manier dus om uit je dip te komen en positiviteit in je leven te brengen! Mocht je toch geen zin hebben om te knutselen kan je ook online een moodboard maken op Pinterest door foto’s te verzamelen en al je wensen bij elkaar te zetten.

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK