De 10 beste tips om je immuunsysteem te versterken!

Om je fit te voelen is het belangrijk dat je immuunsysteem goed werkt, zodat je minder vatbaar bent voor bacteriën of virussen. 

Vooral in deze tijden van het corona virus is het extra belangrijk om je gezond te blijven voelen en je immuunsysteem te versterken.

Lees hier de 10 beste tips die, wetenschappelijk, zijn bewezen om je immuunsysteem een boost te geven!

Wat is je immuunsysteem?

Het immuunsysteem staat ook wel bekend als je ‘weerstand’ en het ‘afweersysteem’. Het doel van ons immuunsysteem is het bieden van bescherming tegen bacteriën, virussen en parasieten die ons omgeven en potentieel bedreigen. 

Wij mensen ademen eigenlijk continu virussen en bacteriën in en normaal gesproken kan ons lichaam dat aan. Maar met een laag of verminderd immuunsysteem lukt dat niet en dan winnen de virussen. Reden dus om je immuunsysteem te versterken en je lichaam een oppepper te geven!

Als je op Google zoekt op ‘immuunsysteem versterken’ kom je al snel honderden tips tegen, maar niet alles is wetenschappelijk bewezen. Welke dingen werken nou wel en wat niet om je immuunsysteem te verbeteren? Lees hier de beste tips die wetenschappelijk bewezen zijn!

1. Massages bevorderen je immuunsysteem

Wat, massages? Misschien wel de leukste tip van de 10, want nu we allemaal veel thuis zitten in een onzekere tijd kunnen we allemaal wel wat extra ontspanning gebruiken.

Volgens onderzoek worden er namelijk meer witte bloedcellen aangemaakt tijdens een stevige massage. En dat is fijn, want die helpen juist om ziekteverwekkers buiten het lichaam te houden en die versterken zo je immuunsysteem.

Door te ontspannen en te herstellen van stress kan je lichaam ook energie blijven geven aan je je immuunsysteem en verlaag je de kans om ziek te worden. Daarnaast komen ook nog eens het gelukshormoon ‘endorfine’ en het knuffelhormoon ‘oxytocine’ vrij, wat je een veilig en fijn gevoel geeft. Noem die argumenten maar is op bij je partner de volgende keer dat je om een massage vraagt!

2. Eet voldoende vezels

Biochemicus Harry Wichers van Wageningen Research geeft aan dat je de weerstand flink kunt verbeteren door voldoende voedingsvezels binnen te krijgen. Voedingsvezels zijn namelijk een belangrijke voedselbron voor de darmen en zorgen voor een natuurlijke balans (aan bacteriën) in je darmen en lichaam.

Gezonde producten waar veel vezels in zitten zijn bijvoorbeeld: volkoren graanproducten zoals volkorenbrood, havermout, roggebrood, volkoren pasta, maar ook peulvruchten, groente, fruit en noten zijn vezelrijk.

3. Gember en knoflook

Volgens onderzoek hebben gember en knoflook immuunbevorderende eigenschappen en kunnen deze producten helpen om de bloeddruk en cholesterol te verlagen en zo je weerstand te boosten. 

Geen reden dus om niet met knoflook te koken. Tip voor de volgende dag, een glas volle melk drinken of een appel eten helpt goed tegen de slechte adem die knoflook veroorzaakt.

4. Zorg voor voldoende vitamine C

Misschien wel de bekendste tip om je immuunsysteem te versterken: diverse onderzoeken tonen aan dat vitamine C helpt bij het doden van virussen en het immuunsysteem versterkt. Vitamine C zit vooral in fruit, groente en aardappelen.

Vitamine C-bommen zijn uiteraard de bekende sinaasappels, maar ook kiwi’s, citrusvruchten, aardbeien, rode paprika’s, spruitjes of broccoli zijn allen erg goede vitamine C-boosters.

5. Lachen!

Het klinkt een beetje gek, maar het is echt waar. Lachen stimuleert het imuunsysteem van ons lichaam. Lachen vermindert namelijk stress, depressie, bezorgdheid en slapeloosheid. Juist die dingen waar we minder van nodig hebben! Dus, als je vaak lacht word je minder vaak ziek.

6. Eet voldoende groente

Je kunt je immuunsysteem wel degelijk beïnvloeden geeft hoogleraar immunologie Savelkoul Wageningen aan, maar je moet wel aan de juiste knoppen draaien. 

Hoe? Onder andere door veel groente te eten: ze bevatten antioxidanten die bepaalde functies van het immuunsysteem stimuleren.

FitChef stelt elke week simpele en leuke recepten voor je samen met voldoende groente. Dit is een motiverende manier om gezond en lekker te blijven eten! Weekmenu’s worden aangepast op jouw behoeftes en doelen, lees hier meer over de weekmenu’s. of probeer het hieronder uit met jouw persoonlijke doelen.


7. Zorg voor voldoende slaap

Een gebrek aan slaap zorgt voor een verhoogd niveau van stresshormonen, cortisol en adrenaline en deze vormen juist een aanslag op het immuunsysteem. Probeer dus genoeg uren (7-8 uur) per nacht te slapen en een slaapritme aan te houden. 

Een slaapritme zorgt er voor dat je makkelijker inslaapt, minder moeite hebt met opstaan en draagt bij aan een hoger energielevel overdag.

Een goede nachtrust bevordert je afweersysteem en is ook nog eens goed voor het geheugen van je immuunsysteem. Wat, geheugen? Het is dus zo dat je immuunsysteem zich een ontmoeting met een bacterie of virus kan ‘herinneren’. Hoe dat precies zit lees je hier.

8. Vermijd stress en zorg voor ontspanning

Het is niet voor niets dat je soms ook echt ziek wordt als je emotioneel niet lekker in je vel zit of je te gestrest voelt. Ontspanning is heel belangrijk voor je weerstand!

Als je veel stress ervaart komt je lichaam in een overlevingsstand. Dat is niet goed voor je lichaam en de kans wordt dan groter dat een ziekteverwekker niet kan worden tegengehouden door ons immuunsysteem. Door je te ontspannen gaat je afweersysteem juist beter werken en word je minder snel ziek. Nu we veel thuis zitten door Corona, kunnen (rustgevende) hobby’s bijdrage aan extra ontspanning.

Zo zijn ontspannende bezigheden bijvoorbeeld weer eens ouderwets puzzelen, schilderen, breien, knutselen, in de tuin werken, tekenen of andere creatieve activiteiten waarbij je geen grote fysieke inspanning hoeft te leveren.

Ook is er onderzoek dat aantoont dat het doen van ontspanningsoefeningen zoals meditatie, yoga en mindfulness het immuunsysteem positief beïnvloeden.

9. Beweeg

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat elke dag bewegen een zeer positieve invloed heeft op je immuunsysteem. Beweging helpt daarbij om ziekteverwekkers te bestrijden en verbetert een tal van andere lichaamsfuncties. En dat kan nét uitmaken of je ziek wordt of niet.

Drie keer per week een half uurtje intensief bewegen versterkt je immuunsysteem. Het maakt niet uit wat het is, als je je maar even fysiek inspant. Maar onderzoek geeft ook aan, overdrijf het niet. Zware lichamelijke inspanning is namelijk ook niet goed voor je weerstand. 

Alle energie gaat dan namelijk naar de zware inspanning en je immuunsysteem is dan van latere zorg. Daarom is een middenweg en gemiddeld intensieve inspanning het beste om je weerstand te versterken. Lees hier handige tips om ook makkelijk thuis te sporten en fit te blijven.

Wat goed helpt om meer te bewegen is het dragen van een sporthorloge. Door het meten van je hartslag en activiteiten ben je je meer bewust en gemotiveerder om doelen te halen! Lees hier meer over sporthorloges.

10. Ga regelmatig naar buiten (vitamine D)

De meeste vitamine D maakt ons lichaam zelf aan, door middel van daglicht. Zorg er dus voor dat je veel buiten komt. Zelfs als het bewolkt is krijg je vitamine D binnen door buiten te zijn. Andere manier om veel vitamine D binnen te krijgen is vette vis, zoals zalm, haring en makreel.

Er zijn veel aanwijzingen dat vitamine D het immuunsysteem versterkt, maar om erachter te komen welk effect dit precies heeft is hier nog wel verder wetenschappelijk onderzoek nodig.

Bronnen