Goed in je vel zitten geeft super veel energie maar heeft met vele factoren te maken. Jammer dus dat er niet één geheim is waarmee je al je zorgen laat verdwijnen.

Emoties en gedachten zijn wel een groot onderdeel van goed in je vel zitten. Ik merk dat mensen hier toch vaak aan voorbij gaan. En dat terwijl emoties van grote invloed zijn op ons leven en welzijn.

Daarom vertel ik jullie over een manier om zelf invloed te hebben om goed in je vel zitten. Het is een makkelijke manier waar iedereen toegang tot heeft en dit zal je leven op vele manieren positief beïnvloeden. 

Ik ben benieuwd of jij hier al van wist en of je er wel eens wat mee doet!

Hoe zelfbewust ben jij?

Ben jij je zelfbewust? Neem jij wel eens echt de tijd om na te denken over jouw eigen emoties, gevoelens en gedrag? Of ben je misschien gewend om het snel weg te stoppen, genoeg afleiding te zoeken, je altijd met mensen te omgeven etc? Misschien krijg je nu een gevoel van, hé emoties daar heb ik helemaal geen zin in. Juist dan kan het nuttig zijn om wel verder te lezen.

Zoals je misschien weet zijn mensen namelijk erg goed in het wegstoppen, verdoven of negeren van gevoelens en emoties. Vaak doen we dit niet eens bewust en elk mens gaat hier weer op een eigen manier mee om. 

We doen dit door middel van druk zijn, veel of weinig eten, roken, drank, drugs maar ook door veel prikkels op te zoeken, relaties op te zoeken of we zonderen ons juist af, veel werken, niet na te hoeven denken, bepaalde dingen uit de weg gaan etc. Dit wegstoppen van je gevoelens kan zich op vele manieren uiten.

Wat interessant is om te weten is dat emoties en gedachten wel ons functioneren beïnvloeden. Je kunt ze dus wegstoppen maar op lange termijn ga je dit altijd weer tegenkomen op welke manier dan ook.

Dit hoeft niks zweverigs te zijn, ik heb het gewoon over dagelijkse emoties die iedereen heeft zoals jij, ik en de mensen om ons heen. We hebben allemaal emoties bij bepaalde gebeurtenissen, hoe klein ook. En hoe beter je hiermee omgaat, hoe lekkerder je in je vel zal komen te zitten. 

Zelfkennis en jezelf ontwikkelen

Wat jou gaat helpen is jezelf te leren kennen, en de hoeveelheid ‘zelfkennis’ die jij hebt te vergroten. Ik geloof dat het hebben van zelfkennis en werken aan je zelfontwikkeling de sleutel is naar een vitaal leven. Ik leg je hieronder uit waarom het je beïnvloedt en op welke manier(en).

In boeken of podcasts over goed in je vel zitten wordt er vaak gesproken over het concept dat je van jezelf moet houden om gelukkig te worden. Persoonlijk vind ik het streven naar ‘van jezelf houden’ een beetje onrealistisch. 

Weetje mensen zullen altijd onzeker zijn, geaccepteerd willen worden en groepen willen vormen/aansluiting zoeken, we zijn kuddedieren. Dat is iets wat de mens doet vanuit het overlevingsinstinct. Wij mensen zullen altijd de stemmetjes in gedachten houden en natuurlijk kun je positief denken – dat is zeker krachtig – maar het is ook menselijk om soms te twijfelen.

Het legt bijna een soort druk op om alles positief te kunnen zien terwijl mensen nou eenmaal niet zo zijn geprogrammeerd. Dit heeft te maken met ons evolutionaire brein, die is ingesteld om te overleven. Negatieve informatie is wordt door ons brein als belangrijk gezien omdat het ook gevaar kan zijn. Negatieve informatie is daarom vaak aanweziger dan positieve informatie. 

Ik kijk dus liever naar het concept van ‘ken jezelf’. Namelijk: iederéén heeft sterke en minder sterke punten en niemand is perfect. Maar ken je jezelf en ben jij je (enigszins) bewust van jezelf, dan zal je dit ook inzien en niet gekweld worden door weggestopte emoties.

Hoe kan zelfkennis jou positief beïnvloeden?

– Jezelf kennen en werken aan je zelfontwikkeling zorgt ervoor dat je automatisch minder onzeker zal worden. Je kent namelijk je minder goede punten maar ook je STERKE punten.

In onze maatschappij wordt er nogal gefocust op het verbeteren van de minder goede kanten van mensen. Denk aan school of studie, de 5-jes moeten een 7 worden om nog maar niet te spreken van cijfers onder de 5. Hoe hoger hoe beter, daar durf je mee thuis te komen. 

Maar ook in je carrière wordt er vaak gekeken naar wat er nog beter kan (wat zijn je ontwikkelpunten?) en in ons persoonlijke leven proberen we vaak alle balletjes omhoog te houden. We moeten sociaal en gezond zijn, sportief, verzorgend, aantrekkelijk en slank, maar ook zelfstandig en noem het maar op.

In mijn opinie is dit een negatieve constructie en kan je mensen op een andere manier veel beter motiveren om goed te presteren. Als je nu eens extra focust op waar de sterke punten liggen van mensen en dat ook benoemt. En als iedereen probeert daar nog beter in te worden. 

Dit zal ten eerste fijn zijn voor de persoon zelf, hij of zij heeft hier immers al (enig) talent voor. Uiteindelijk zal dit ook nog eens veel effectiever zijn omdat je je eigen talenten goed gebruikt. Daarnaast krijg je hier positieve energie van en doe je iets doet waar je goed in bent. Win win dus.

Want we weten allemaal wel dat het veel minder goed werkt om ergens heel hard aan te moet trekken om resultaat te krijgen dan verder te groeien in de dingen waar je goed in bent en al gevoel voor hebt. Uiteraard moet je dan wel weten wáár je goede kanten liggen en wat je kwaliteiten zijn. Dit is nu precies wat je ook bereikt als je bezig bent met zelfontwikkeling en ‘jezelf kennen’. Je leert beter te begrijpen waar jouw kwaliteiten liggen en waar je een goed gevoel van krijgt.

Natuurlijk werkt dit voor iedereen weer anders en ik zeg niet dat je niet meer moet kijken naar jouw eigen verbeterpunten. Als als iemand echt hinder ondervindt van mindere punten (bijvoorbeeld in je werkfunctie) dan kan je hier natuurlijk iets aan doen. Ook daarvoor is het handig om ook je zwaktes te kennen. Je kan conflicten voor zijn of anders aanpakken door te weten waar je eigen zwaktes liggen. Zelfkennis is dus in beide gevallen nuttig.

– Jezelf kennen zorgt er ook voor dat je veel meer grip krijgt op waarom je doet wat je doet.
Door je te verdiepen in wat jouw drijfveren zijn – wat vind je leuk, wat minder leuk, waar krijg je energie van en waar juist niet van – en hoe je als persoon op dingen reageert, zal je ook je eigen reacties beter begrijpen en snappen waarom je iets doet. Ben jij bijvoorbeeld iemand die erg relaxed is en die het rustig aan wilt doen, dan kan het zijn dat jij geïrriteerd raakt van iemand die alles vooruit wilt plannen en veel drukker is. Iedereen heeft zijn favoriete gedragingen maar ook allergieën voor bepaalde eigenschappen (meestal de tegenovergestelde eigenschappen van de favoriete). Of als jij erachter komt door je in jezelf te verdiepen dat je erg perfectionistisch bent, dan kan dat wellicht ook een aantal onzekerheden verklaren. Je leert je reacties dus begrijpen naarmate je jezelf leert kennen. En dat is fijn want je kan het dan meer sturen!

– Je zal daarnaast de emoties van jezelf maar ook van andere beter begrijpen. 
Door over jezelf na te denken zal je je emoties sneller begrijpen. Waarom iets je raakt bijvoorbeeld, of waarom iets anders je koud laat, waarom iets je verdrietig of juist heel blij maakt. Je weet ook beter welke mensen je wilt aantrekken en welke mensen jouw energie wegnemen. Je zal daardoor ook dingen – en emoties – gaan herkennen bij andere.

– Je weet waar je jezelf kan verbeteren als je dat zou willen.
Nu je jezelf ook veel beter kent, kan je je ook makkelijk verbeteren in de punten die jij zou willen verbeteren, áls je dat zou willen. Het is altijd nog een eigen keuze of je dat wilt, wat de een als een zwakte ziet kan de ander een mooie eigenschap vinden. Heb je bijvoorbeeld moeite met op tijd komen en altijd een gestresst gevoel bij afspraken? Als je dat weet kan je met trucjes of methodes aan de gang gaan waardoor je dit anders aanpakt. Dat kan jezelf een beter gevoel geven. Of wanneer jij het liefst alle controle hebt en het lastig vindt om dingen los te laten, zou je kunnen onderzoeken hoe je beter wordt in het loslaten van controle.

– De conclusie hiervan is dat jij zo dié persoon wordt die jij wilt zijn. 
Je hebt veel meer controle over je gevoelens en emoties, waardoor dit effect heeft op hoe jij je in je vel voelt zitten. Je kan vervelende emoties eerder uit de weg gaan en opzoek gaan naar de dingen die jou meer energie geven. Omdat je weet hoé je dat doet!

5 praktische tips om je zelfkennis te vergroten!

Oke, je zelfkennis vergroten dus, maar hoe doe je dat eigenlijk? Lees hier een aantal praktische tips die je helpen om je zelfkennis te vergroten, je meer bewust te zijn en over je emoties te leren!

1. Lees of luister naar boeken om je zelfkennis te vergroten.

Een aantal hele handige boeken die je goed kunnen helpen zijn bijvoorbeeld:

Omarm je emoties” van Ronald. Frederick. Dit boek helpt je om vooral niet bang te zijn voor je emoties en gevoelens, hoe heftig die misschien soms ook lijken te zijn. Dit boek legt emoties en de werking uit, een makkelijk te lezen boek die je onwijs veel kan leren over hoe de mens werkt. Bij loopbaan coaching wordt dit boek ook gebruikt, ik vind het zelf een erg goed boek en ik heb alleen nog maar positieve reacties gehoord!

Zelfcompassie” van Kristin Neff is nog zo een boek over waar je heel veel zelfkennis uit kan halen. Al gaat het boek over hoe je goed voor jezelf kan zorgen met zelfcompassie, moet je daarvoor wel aan de slag met jezelf. Zo word je uitgedaagd om over jezelf na te denken en zal je zien welke zaken emotioneel gezien wel goed lopen en waar je nog wist kan behalen, of waar je te streng voor jezelf bent. Ik heb het boek zelf ook gelezen tijdens mijn reis in Australië een tijdje terug. Een aanrader voor je persoonlijke ontwikkeling!

Nog een aantal tips over interessante must-read boeken vind je hier, wist je dat je door te lezen werkt aan je mentale fitheid? Vaker doen dus!

2. Praten over emoties en sta even wat langer stil bij je emoties dan normaal.

Door hierover na te denken of er met iemand over te praten ga je dingen zien die je eerst nog niet gezien hebt. Wat je ook kan doen is mensen in jouw omgeving die je goed kennen de vraag stellen hoe zij jou zien. Wat benoemen zij als jouw beste kwaliteiten? Waar denken ze dat jij het beste in bent en wat zijn jouw valkuilen?

3. Maak gebruik van mindfulness momenten/dankbaarheid.

Door je regelmatig te bedenken waar je op dat moment dankbaar voor bent focus je je op je geluksmomenten en daarmee leer je jezelf ook beter kennen. Schrijf bijvoorbeeld elke dag ’s morgens of voordat je gaat slapen 3 dingen op waar je dankbaar voor bent. Ook kan mindfulness goed werken om je meer bewust te worden van jezelf. Een populaire en gratis App voor meditatie/mindfulness is Headspace. In het boek Headspace krijg je een makkelijke introductie om meditatie uit te proberen en te starten. Meer tips over dankbaarheid en over mindfulness vind je hier.

4. Schrijf voor jezelf eens op waar je blij van wordt.

Het is heel simpel: pak pen en papier en schrijf voor jezelf alles op wat bij je naar boven komt als je denkt aan dingen die jou BLIJ maken. Dat kan echt van alles zijn, ook hele kleine dingen (geluk zit vaak in de kleinste dingen). Wat zijn nu echt jouw hobby’s en geluksmomentjes, wat doe je heel graag?

Zo is koffie drinken een van mijn favoriete geluksmomentjes, maar ook als de zon schijnt kan dit mij al snel blij maken. Ik kan ook blij worden van een goed gesprek over het ‘leven’, sporten en met gezond eten bezig zijn.

Vind je het lastig om dingen te bedenken? Schrijf in ieder geval op wat wel in je opkomt en denk er eens over na de komende dagen. Wanneer krijg jij meer energie van iets? Je focus gaat dan automatisch naar, ja wat vind ik nu echt leuk? En zo kom je ook op meer ideeën de komende dagen.

Ook hier kan je vrienden of familie vragen wanneer ze jou zien stralen. Wanneer krijg je ergens echt energie van?

Dit zegt iets over jou als persoon, waar je interesses liggen en waar je energie van krijgt. Natuurlijk mag je deze dingen waar jij ontzettend blij van wordt dan gelijk vaker in je planning opnemen. Uiteindelijk zal je merken dat deze kleine veranderingen van jezelf kennen en positiviteit je beter in je vel laten zitten!

MISSCHIEN VIND JE DIT OOK LEUK